Powered By Blogger

28 Kasım 2011 Pazartesi

Üç Renkli Börek

Madem ablamla başladık bugüne ablamla devam edelim, zira kendisi yeminini bozmuş yeniden mutfağa girmişken bu fırsat kaçmaz!
Geçen hafta Kozyatağı dolaylarındaki eski Okko bugünkü Gourmet olan mekana kahvaltıya gittiklerinde bir börek yiyorlar açık büfede görüp. "böyle renkli bişey! içinde turuncu (havuç), yeşil (ıspanak) bi de kahverengi (pastırma) var, çok lezzetliydi, Tülü (kerem abinin annesi tülay teyze) bayıldı vallahi, tarifini öğrenmek istiyor, yapacakmış." dedi.
Her neyse geçen akşam internette dolanırken, bak ki tesadüfe (evrende tesadüfe tesadüf edilmez) tarif portakal ağacı adlı blogda karşısına çıkıyor. Önce Tülü'yü arayıp tarifi vermeye yeltense de vazgeçip, pazar kahvaltısı için kendi yapıp götürmeyi tercih ediyor veee aşağıdaki görüntü ortaya çıkıyor!



Kendileri sabah 7.45'te kalkıyor (ki görülmemiş şey çok nadir uyanır sabah imkansız gibi!)

-4 yufka
-2 havuç (rendelenip az tuzlanacak)
-yarım kilo ıspanak (sapları kopacak, doğranmayacak)
-250 gr. pastırmayı
-sıvı yağ
-bir yumurtanın sarısı

alıyor ve işleme başlıyor.

İlk yufkayı temiz masaya serip sıvıyağ ile yağlıyor ve 2. yufkayı üzerine seriyor. onu da bir parça yağladıktan sonra rendeleyip biraz tuzladığı havucu üzerine yayıyor. Ardından bir yufka daha serip onu da yağladıktan sonra yıkayıp iyice süzdüğü ıspanak yapraklarını bütün bütün seriyor aralıksız. Son yufka da serildikten sonra bir parça daha yağ ve şimdi pastırmalar diziliyor üzerine eşit şekilde mümkünse. Taşmasın diye yufkaların kenarları içeriye kıvrıldıktan sonra rulo yapıyor dikkatlice ki yırtılmasın tazecik yufka. Tepsiye sığdırmak için ikiye bölüyor ortadan. Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp 180 dercelik fırına sürüyor böreği.

Üstü kızarana kadar pişince, çıkarıp bir parça soğuttuktan sonra -ki ellerimiz yanmasın aman kendisinin elleri çok hassastır yanığa, kesiğe!- dilim dilim kesip tabağa diziyor.

Her ne kadar Kerem abi böreğe trafik esnasında tacizlerde bulunup ve hatta dayanamayıp ikisi birden yese de bir iki tane, börek Anadolu yakasına geçmeyi başarıyor. Tabii bir de sıcacık tabaktan yayılan pastırma kokusu köpekleri peşlerine düşürse de Tülü'ye ulaşıyorlar!

Sonuç mu?

Börek yapmak bahane, Tülü'nün sevinci şahane! :)




3 yorum:

  1. kuzimmm sen daha iyi yaparsınn aslında :)))

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglik kuzenimin;))yemek tarifi istersen bana haber ver.

    YanıtlaSil
  3. hehehe :) 13 temmuzdan sonra bol bol isteyeceğim kuzicim :)

    YanıtlaSil